Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ENERGIAGYÓGYÁSZAT - MASSZÁZS, REFLEXOLÓGIA:A GYÓGYITÓ ÉRINTÉS:)

2010.05.11
Egyenlőre még ugyan csak autodidakta módon-de meglehetősen sokat foglalkozom energiagyógyászattal:masszázzsal, talpmasszázzsal, akupresszúrával.
 
Miután volt szerencsém sokat foglalkozni, és ismerkedni  a különböző tradiciók hagyományok mind elméleti, mind gyakorlati oldalával-mind a nyugatiakkal, mind a keletiekkel- észrevétlenül a gondolkodásmódjukat is a magamévá tettem:hozzám némileg közelebb áll a keleti életfelfogás-természetesen amennyire lehet, beintegrálva ide a hétköznapjainkba-és élhetőbbé téve azt.
 
A betegségek létrejöttének oka a kinai orvoslás szerint:
a kinai orvostudomány-de nem csak az orvostudomány, maga gondolkodás is-az embert egésszében tekinti:nem szedi szét  részeire:nem mechanikai tökéletességet vár el a test funkcióitól, hanem harmóniát a részek között.
/a nyugati orvoslás betegségközpontú felfogásával gyakran nem képes a baj forrására rátalálni-mert nem is keresi azt:csak a tüneteket kezeli:külön áll az ember és a betegség/
 
a kinaiak szerint a betegség az ellentétes erők-jin és jang-nem egyenrangú  jelenléte  miatt időzik a testben:ezért a gyógyitást az egyensúly helyreállitásával kell kezdeni:és ekkor gyakran az egyensúly helyreálltával a test kidolgozza magából a bajt, elindulnak az öngyógyitó folyamatok.
 
 
Meridiánok, csi:
a hagyományos kínai orvoslás a test energiapályáin:meridiánjain-kersztül áramló életenergia:a csi-egyensúlyára támaszkodik.
egészséges a test, ha az energiapontokon keresztül szabadon áramlik az energia, -és betegség alakul ki, ha valamelyik energiaponton energiahiány, vagy torlódás mutatkozik.
a testen belül 72 meridiánvonalaon kering az energia-a csí-időnként néhol feltorlódva, néhol
pedig "kifogy":ezek az elváltozott állapotok okozzák a betegséget.
mivel  a energiapályák zárt rendszert alkotnak, az energetikai pontok segitségével átáramoltathatkuk az energiát oda, ahol az kevesebb.
 
a meridiánpályák a test bármely pontján található energiapontokon ingerelhetők-ha tudjuk, az egyes testrészek reflexzónáit hol keressük.
/nagyon eredményesen alkalmazható a talpon, lábfejen, és tenyéren-én ezzel a kettővel ismerkedem/
 
 
 
REFLEXOLÓGIA:talpmasszázs:
 
az első lépés nem is a láb kézbevétele:)-hanem a távol-keleti orvoslásra való nyitottság, ami igen eltér a nyugati medicinától:az érintés hatalmába vetett hit:a gyógymódok közvetlen fizikai kontaktusban való alkalmazása.
 
a reflexológia tapasztalati tudása azt mutatja, hogy a talpon, tenyéren, fülön  megtalálható az egész szervezet lekicsinyitve.
a zónák érintése információt ad az adott testrész, szerv állapotáról:salakanyag lerakódások utalnak az adott szerv bajára-és ez forditva is működik:ahol esetleg sérül a talp, a lábfej:ott jelentketik a hozzá tartozó szerv panasza is.
 
a reflexológia nem képes pontos diagnózis felállitására, s célja nem is ez:megelőző jeleggel próbálja a felbomlott egyensúlyt helyre állitani.
 
Tenyérmasszázs:
 
előnye, hogy nem igényel sok előkészületete:a kezünk mindig kéznél van:)-bármilyen körülmények között hozzá lehet fogni a maszirozáshoz.
 
a  tenyér akupresszúrás pontjai nem olyan érzékenyek, mint a talpakon lávők:a távolabbi meridiánpontok ingerlésével az áramló energia hatásosabban beinditható.
a talpmasszázs nem jobb, csak hamarabb mutat fel erdményt:a tenyérmasszázs viszont praktikusabb, könyebben kivitelezhető.
 
 
AKUPRESSZÚRA-PONTNYOMÁS MÓDSZERE:
 
az akupunktúra és az akupresszúra a reflexológiához hasonlóan a test belső energiaáramlását igyekszik körforgásban, egyensúlyban tartani.
az akupunktúrás, és az akupresszúrás pontok kezelési helyei megegyeznek:az akupunktúrás kezeléshez tűket használnak, mig az akupresszúrás gyógyitás közben az energiapontokat kézzel, újjal, vagy valamilyen mechanikus eszközzel ingerli a masszőr.
az akupresszúrás terület kitapintásával érezhetővé válnak a hozzájuk tartozó szerevek  disszharmonikus állapotai-amit a bőr érzékenysége közvetit.
 
 
MASSZÁZS:
 
A masszázs közben az energia két irányban keringenek:a testen belül, és a testen kivül is:a belső energiákat a masszőr kiegyenliteni próbálja-a külső energia pedig a masszőr, és a páciens között kering.
 
keleti, tradicionális masszázs fajták:
 
-kinai masszázs:
-thai masszázs-india:
-siacu-japán:
-ajurvédikus masszázs-india:
-do-in-japán:
-yumeiho masszázs:japán módszer, kinai gyökerekkel.