Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány mondat a személyzeti/emberi erőforrás menedzsment kialakulásáról, és céljáról, és a humán erőforrás menedzserről.

2010.02.14
Mi is az Emberi Erőforrás Menedzsment, és ki  az Emberi Erőforrás Menedzser?
 
Egy kis eligazítás az elnevezések, röviditések dzsungelében:
Tehát a tevékenység neve:Személyzeti/Emberi Erőforrás Menedzsment.
Angol  megfelelője, és annak röviditése: Personel /Human Resource  Management: HRM.
Magyar meghatározása, röviditése pedig:Emberi Erőforrás menedzsment:EEM
Mindkét röviditéssel gyakran találkozunk tehát:HRM/EEM
 
 
Azt a szakembert pedig aki vállalati, vagy bármilyen szervezeti szinten  az  emberi erőforrásokat  és az EEM folyamatait kezeli:
Emberi Erőforrás/Humán Erőforrás  Menedzsernek nevezik.
!Személyügyi szervező/
 
 
HOGYAN   ALAKULT KI  AZ IGÉNY ERRE A MUNKAKÖRRE, ISMERETEKRE?
 

 Magyarország  élete az elmúl évtizedekben gyökeresen átakult,megváltozott:végbe ment egy társadalmi-gazdasági rendszerváltozás.

 
Teljesen megszűntek a régi társadalmi-gazdasági stuktúrák:létrejöttek a vállalkozások, megjelentek a külföldi tulajdonosok-nemzetközivé vált szinte minden üzleti, gazdasági tevékenység.Bebizonyosodott, hogy a vállalkozások működtetéséhez nem elég csak tulajdonos váltást végrehajtani-sok mindent meg kell tanulnunk:
A  környezet változásával meg kellett tanulnunk, meg kellett ismernünk:-egy alapvetően új szemlélet a gazdasági életben:szervezést, tervezést, marketing munkát, információs rendszerek kezelését-és egy másfajta személyzeti munkát.
valjuk be őszintén a szocializmus évei alatt a tervgazdaság idején nem volt szükség ilyen ismeretekre.
 
  Ebben a gazdasági környezetben mára mindenkinek egy valamire-a piacgazdaság lényegére-a versenyre kell koncentrálnia:meglehetősen átértékelődött, felértékelődött  az erőforrások szerepe:az anyagié, az szellemié, a pénzé, az információé..és nem utólsó sorban az emberi erőforrásé is.
A gazdaság teljesitő képessége egyre kevésbé függ az anyagi jellegű erőforrásoktól-és eltolódott a szellemi tőke irányába:az ipari forradalom után most egyfajta szellemi forradalom megy végbe a világ gazdasági életében:a hangsúly egyre jobban áttolódik az emberi tőke, potenciál irányába:az elmúlt 10-15 évben egyre nagyobb fontosságot vivott ki magának az emberben rejlő erőforrások kiaknázása:az üzleti hatékonyság,  versenyképesség  érdekében.
 
A emberi,humán tőke felértékelődése egy teljesen újfajta hozáállást ,kezelést  kivánt meg a vállalati, szervezeti életben:a szervezeti , emberi erőforrás menedzsment : a munkaerő minnél gazdaságosabb kihasználása, a szervezeti és személyes célok összehangolása a hatékonyság növelésének érdekében-a gazdaságosság, a siker egyik alapvető tényezőjévé nőtte ki magát.
 
Ezt felismerve lassan átalakult az itthon  gyökeret vert, hagyományos "személyzeti kultúra":ahol a személyzetis hatásköre csak az adminisztációra korlátozódott.
A megváltozott környezet, lassan változó gondolkodásmód, mentalitás  megszülte az igényt  a személyzeti munka teljes átértékelésére, és ezzel párhuzamosan az újfajta feladatok ellátására megszületett egy új, eddig ilyen formában  ismeretlen munkakör is:az emberi erőforrás gazdálkodóé.
Egyre többen-több vezető felismeri-hogy az emberi erőforrás menedzselés nem egy a vezetés funkciói közül-hanem a hatékonyság/versenyképesség legalapvetőbb eleme:
a technológiákhoz, alapanyagokhoz, vagy a tőkéhez a gazdálkodás adott szabályai között viszonylag könnyű hozzájutni, addig a megujúlást jelentő képzett, elkötelezett emberi erőforrás megszerzése már nem egyszerű feladat.
 
Nyilván irányadó volt ennek a szakmának-és a személyzeti menedzsmentnek- a  kialakulásában, térnyerésében a külföld- fejlett menedzserkultúrával rendelkező országok hatása:ahol a '70 évek óta inditanak speciális képzéseket az iskolarendszeren belül a személyzeti menedzsmente szakosodva.
 
Ezek után itthon is lassan elindultak a főiskolai képzések, kialakultak a képzési tematikák,-melyek az utóbbi pár évben a bolognai folyamat során ismét felbolydultak némileg.
Még én is a "hőskorban"-1998-ban kezdtem el ezirányú tanulmányaimat:azóta folyamatosan figyelemmel követem a változásokat.
 
 
A HRM -EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT CÉLJA:
 
Az emberi erőforrás menedzsment célja a szervezeti hatékonyság biztositása, a személyes és a szervezeti célok figyelembe vételével, összehangolásával.
A szervezet alapvető, és hosszútávú célja a fennmaradás, és a növekedés, a versenyképesség megtartása.
 
Ezt különböző programokon, funkciókon, tevékenységeken keresztül lehet elérni:
-emberi erőforrás tervezése
-munkakör elemzés, és tervezés
-személyi erőforrások biztositása:toborzás, kiválasztás, leépitések
-munkakör értékelés,
-ösztönzés menedzsment,
-teljesitményértékelés,
-és az emeberi erőforrások fejlesztés.
 
A humán erőforrás menedzser feladatai pedig ezekből a funkciókból adódnak.