Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HONLAPKÉSZITÉS MÁSODIK LÉPÉS:tárhely kiválasztása

2010.01.26

Webhosting / webtárhely

A tárhely választás már attól függ, hogy milyen programokat használunk a honlap működtetéséhez.

Egy modern dinamikus weboldalhoz ma már elengedhetetlen egy olyan tárhely, ami támogatja a szükséges programok futtatását.

Statikus tárhely

A statikus tárhely lényege, hogy a webszerverre feltöltött dokumentumokat a szerver mindenféle számolás, változtatás nélkül adja vissza a látogatóknak, tehát az egyszer feltöltött anyagok nem változnak meg, ha pl. egy módosított oldalt töltünk fel saját gépünkrõl. E technika legnagyobb hátránya, hogy nélkülözi az interaktivitás minden formáját pl. szerkesztésük  idõigényesebb, legtöbbször kézzel történik, nem pedig tartalomkezelő rendszerrel.Emiatt a statikus tárhely komoly, sok lapból álló weboldalak létrehozására nem alkalmas. (Képzeljük csak el, hogy az index.hu lapjait egyesével szerkesztgetnék...)

Elõnyük, hogy fenntartásuk – legfőképp a tárhely – olcsóbb, mint a dinamikus oldalaké, ez az elõny azonban a technika fejlődése miatt vélhetõen a jövõben egyre csökkenni fog.

Olcsósága miatt kisebb oldalméret esetén esetleg lehettjogosultsága ennek a technikának is, de csupán maximum pár tucat oldalból álló webhelyek létrehozásánál.

Dinamikus tárhelyek

Csak nagyon kis, pár oldalas weblapok esetén van létjogosultsága a statikus weboldalak használatának (mert nem kell megtanulni egy tartalomkezelő/szkriptnyelv működését, és olcsóbb a tárhely hozzá), mivel a modern weboldalnak számos olyan kötelező eleme van, amihez elengedhetetlen a használata (pl. hozzászólások, keresések), továbbá a szkriptek futtatására alkalmas tárhely általában a Tartalomkezelő-rendszerek üzemeltetéséhez is nélkülözhetetlen.

Egy statikus tárhelyre feltöltött oldal mindaddig változatlan marad, mindig ugyanolyan formában, csoportosításban tölthető le, amíg mi ezt meg nem változtatjuk. A dinamikus tárhelyen található tartalmat azonban a látogatók is módosíthatják, és különféle módon kérhetik le. A dinamikus webhely ennek megfelelően jóval több törődést, folyamatos adminisztrációt kíván mind az üzemeltető, mind a szolgáltató részéről; ezérttrehozása és fenntartása is drágább, mint a statikus honlapoké.

 

 Nagyon fontos, hogy a tárhelyhez legyen MySql adatbázis, és PHP futtatási lehetőség. Ma már a HTML oldalak elavultak, korszerűtlenek. A modern portálok PHP alapúak, melyeknek előnye, hogy betöltődésük még nagy tartalom esetén is gyors, biztonságos. A legnagyobb céges felhasználástól az egyszerű személyes oldalakig, a fórumok, webáruházak, közösségi oldalak mind a PHP alapú oldalakat használják. Ehhez viszont elengedhetetlen a MySql adatbázis, és a PHP.

 

Fontos szempontok tehát a tárhely kiválasztásánál:

- PHP5 futtatási lehetőség, korlátlan
- MySQL adatbázis korlátlan adattáblával
- phpMyAdmin használat
- Korlátlan adatforgalom
- Korlátlan aldomain
- E-mail vírus szűrés (ClamAV)
- E-mail spam szűrés (SpamAssassin)
- Webmail elérés
- POP3 / IMAP hozzáférés
- Webes vezérlőpult
- Korlátlan számú FTP hozzáférés
- Korlátlan számú e-mail cím
- Statisztika (AWStats)
- Rendszeres napi adatmentés (backup)
  - 99%-os rendelkezésre állás éves szinten
- 100 Mbit/s belföldi sávszélesség
- 3 Mbit/s külföldi sávszélesség
- Ügyfélszolgálat telefonon és e-mailben